ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ; ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ;

 

Η παραρρινοκολπίτιδα (ή ιγμορίτιδα όπως συχνά αναφέρεται από τους ασθενείς), είναι η φλεγμονή στους κόλπους των οστών του προσώπου. Κανονικά, οι κόλποι αυτοί περιέχουν αέρα. Όταν όμως οι πόροι που τους αερίζουν φράξουν,τότε αυτοί γεμίζουν με υγρό στο οποίο αναπτύσσονται βακτήρια, ιοί και μύκητες. Οι συνθήκες που συνήθως προκαλούν την απόφραξη αυτή των κόλπων είναι το κοινό κρυολόγημα, η αλλεργική ρινίτιδα, οι ρινικοί πολύποδες και το στραβό διάφραγμα της μύτης.

 

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της οξείας ιγμορίτιδας;

Τα κυριότερα από αυτά περιλαμβάνουν :

Πόνο ή πίεση στο πρόσωπο
Βουλωμένη μύτη 
Ρινική καταρροή
Απώλεια όσφρησης
Βήχα και πυρετό
Κακή αναπνοή
Κόπωση
Οδοντικό πόνο


 

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας;

Τα άτομα με χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα για 8 εβδομάδες ή περισσότερο:

Ρινική συμφόρηση
Πύον στη ρινική κοιλότητα
Πυρετό
Ρινικές/οπισθορρινικές εκκρίσεις 


Πρόσθετα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας περιλαμβάνουν:

Πονοκέφαλο
Κακή αναπνοή
Κόπωση
Οδοντικό πόνο

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Πραγματοποιείται με την εκτίμηση των συμπτωμάτων,σε συνδυασμό με κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει την πρόσθια ρινοσκόπηση, με εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο. Μια ανώδυνη και γρήγορη εξέταση, που καθιστά τη λήψη ακτινογραφίας, μη απαραίτητη για τη διάγνωση.

 

Πως αντιμετωπίζεται;

Η συντηρητική θεραπεία για την οξεία ρινοκολπίτιδα πρέπει να διαρκεί το λιγότερο 15 – 20 ημέρες, ενώ για τη χρονία όχι λιγότερο από μήνα. Και οι δύο, αποσκοπούν κυρίως στην αποκατάσταση του φυσιολογικού αερισμού και στην παροχέτευση των εκκρίσεων και του πύου. 

Με τη χειρουργική θεραπεία των παθήσεων των παραρρινίων, επιτυγχάνεται όχι μόνο η απομάκρυνση της βλάβης αλλά και η πρόνοια για αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον.

Η ενδοσκοπική χειρουργική είναι η σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της ρινοκολπίτιδας, αφού μειώνει σημαντικά τη βαρύτητα των επεμβάσεων, την πιθανότητα επιπλοκών και υποτροπών, την ταλαιπωρία του ασθενούς και το κόστος.