Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ωτικές σταγόνες χωρίς να συμβουλευτούμε πρώτα Ωτορινολαρυγγολόγο;  

 

Πολλοί άνθρωποι, όταν νιώθουν ενοχλήσεις στα αυτιά τους, χρησιμοποιούν αβίαστα ωτικές σταγόνες χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν Ωτορινολαρυγγολόγο, θεωρώντας τες ως ένα ασφαλές και αθώο φάρμακο. Δυστυχώς η πράξη αυτή ενέχει γι' αυτούς ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο, αυτόν της ωτοτοξικότητας.

Τι είναι η ωτοτοξικότητα και πως προκαλείται;

Πρόκειται για μια μόνιμη συνήθως διαταραχή της ακοής και της ισορροπίας, που προκαλείται από τις τοξικές παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων στον κοχλία ή το ακουστικό νεύρο και μερικές φορές στο αιθουσαίο σύστημα. Οι ωτικές σταγόνες, περιέχουν ουσίες, οι οποίες σε περίπτωση διάτρησης του τυμπάνου έρχονται σε επαφή με τις συγκεκριμένες δομές του αυτιού και προκαλούν νευροαισθητήρια απώλεια ακοής και ίλιγγο. Μάλιστα, όλα τα σκευάσματα αυτού του είδους, αναφέρουν καθαρά στα φύλλα οδηγιών τους τις συγκεκριμένες παρενέργειες. 

Τι θα πρέπει να κάνω σε περίπτωση που έχω ενοχλήσεις στα αυτιά μου;

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει οπωσδήποτε, να συμβουλευτείτε άμεσα ειδικό ιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος μετά την κλινική εξέταση που θα πραγματοποιήσει, θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.