ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΥΤΗΣ);

 

Η ρινοπλαστική ή πιο απλά η πλαστική μύτης, είναι η χειρουργική επέμβαση, που έχει σαν στόχο να βελτιώσει τη μύτη τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και η αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής. Η επέμβαση είναι σχεδόν ανώδυνη και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό όσον αφορά στην εμφάνιση αλλά και την αναπνοή.

 

Τι προκαλεί τη δυσμορφία της μύτης;

Συχνότερα το πρόβλημα οφείλεται στην κληρονομικότητα. Μπορεί όμως να προκληθεί και από ένα τραυματισμό κατά τη διάρκεια της ζωής ή μετά από προηγούμενη ανεπιτυχή χειρουργική επέμβαση στη μύτη.

 

Πού οφείλεται η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής, δηλαδή της αναπνοής από τη μύτη;

Η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής οφείλεται κυρίως στον συνδυασμό σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος και υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών, αλλά και σε άλλες πιο σπάνιες αιτίες. Οι ακριβείς αιτίες του προβλήματος μπορούν να διευκρινιστούν με μία ωτορινολαρυγγολογική εξέταση.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής;

Εάν το πρόβλημα στην αναπνοή οφείλεται στο στραβό διάφραγμα, τότε αντιμετωπίζεται με χειρουργικό ευθιασμό του ρινικού διαφράγματος. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως απαιτείται και επέμβαση στις κάτω ρινικές κόγχες.

 

Ποια είναι η διαδικασία για την επέμβαση;

Πριν την επέμβαση ο ασθενής υποβάλλεται σε προεχειρητικό έλεγχο από αναισθησιολόγο. Στη συνέχεια προχωράμε στην επέμβαση, η οποία με τις νέες μεθόδους χειρουργικής και το σύγχρονο εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε,  είναι σχεδόν ανώδυνη και η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί συνήθως από κάποιες ώρες έως μια ημέρα.

 

 

 Από ποια ηλικία και μετά μπορεί κάποιος να υποβληθεί σε ρινοπλαστική;

Για να υποβληθεί κάποιος σε ρινοπλαστική θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του οργανισμού του. Οπότε για τις γυναίκες η κατώτερη ηλικία γι’ αυτή την επέμβαση είναι τα 16 έτη ενώ για τους άνδρες τα 17.

 

Υπάρχει πόνος στη ρινοπλαστική;

Με τις νεότερες χειρουργικές τεχνικές, η ρινοπλαστικη είναι μια επέμβαση με ελάχιστο έως και μηδαμινό πόνο.

 

Θα εμφανιστεί οίδημα (πρήξιμο) στα μάτια;

Οίδημα των ματιών και μώλωπες εμφανίζονται πάντα μετά τη ρινοπλαστική,  εξαφανίζονται όμως μέσα σε μία εβδομάδα περίπου και μπορούν εύκολα έως τότε να καλυφθούν με make-up.

 

Πώς είναι η αναπνοή από τη μύτη αμέσως μετά την επέμβαση;

Το πρώτο βράδυ η αναπνοή από τη μύτη είναι λίγο δύσκολη, επειδή σε κάθε ρουθούνι υπάρχει ένα σφουγγαράκι το οποίο αφαιρείται το επόμενο πρωινό. Μετά την αφαίρεσή του και για διάστημα μίας εβδομάδας περίπου, η μύτη λόγω της εγχείρησης θα είναι πρησμένη εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει κάποια δυσκολία στην αναπνοή και πιθανόν μειωμένη όσφρηση. Μπορεί επίσης να υπάρχει ευαισθησία ή πόνος στα δυο μπροστινά πάνω δόντια. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες και η αναπνοή είναι βελτιωμένη κατά πολύ σε σχέση με αυτή που ήταν πριν την επέμβαση.

 

Πότε βλέπουμε το τελικό αποτέλεσμα;

Αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, ο χειρουργημένος έχει μια πρώτη εικόνα της νέας του μύτης. Παρ' όλ' αυτά, για το τελικό αποτέλεσμα θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα υποχωρεί σταδιακά το οίδημα που έχει δημιουργηθεί στους ιστούς εξαιτίας της επέμβασης. Η μύτη τελικά δένει αρμονικά με το υπόλοιπο πρόσωπο χωρίς όμως να είναι εύκολα αντιληπτό ότι έχει υποβληθεί σε διόρθωση.

 

Γιατί είναι σημαντικό να επιλέξουμε σωστά τον γιατρό που θα μας χειρουργήσει;

Η ρινοπλαστική είναι η πιο δύσκολη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής. Ο χειρουργός θα πρέπει να γνωρίζει τέλεια την ανατομία και τη φυσιολογία της μύτης, η οποία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ανθρώπινο όργανο. Ο σεβασμός των ιστών της περιοχής κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι θεμελιώδους σημασίας για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η επιτυχία από την αποτυχία στη ρινοπλαστική απέχουν ελάχιστα, και δυστυχώς η αποτυχημένη ρινοπλαστική έχει συνήθως καταστροφικά αποτελέσματα, τα οποία είναι δύσκολο ή ακόμα και αδύνατον να αντιμετωπιστούν.   

​​​​​

Πόσο κοστίζει μια επέμβαση ρινοπλαστικής;

 

Είναι δύσκολο να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση στην ερώτηση αυτή χωρίς να έχει προηγηθεί κλινική εξέταση. Ενδεικτικά όμως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κόστος για μια τέτοια επέμβαση ξεκινάει από τα 2.500 Ευρώ. Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που έχετε ιδιωτική ασφάλιση και ανάλογα με το συβόλαίο σας, μεγάλο μέρος του κόστους της επέμβασης είναι δυνατόν να καλύπτεται από την ασφαλιστική σας εταιρία.