Τι είναι η ρινίτιδα της εγκυμοσύνης και πως αντιμετωπίζεται ;

Που οφείλεται η ρινίτιδα της εγκυμοσύνης;

Η ρινίτιδα της κύησης, αποτελεί μια πολύ συχνή κατάσταση που συναντάται σε μεγάλο ποσοστό των εγκύων (30- 40 %), εμφανίζεται προς το τέλος του πρώτου τριμήνου, και μπορεί να παραμείνει έως και τον τοκετό. Οφείλεται κυρίως στη δράση των οιστρογόνων και στη γενικευμένη κατακράτηση υγρών που παρατηρείται κατά την εγκυμοσύνη.

Τι συμπτώματα έχει;

Κύρια συμπτώματα είναι η ρινόρροια και η ρινική συμφόρηση (βουλωμένη μύτη) λόγω οιδηματώδους βλεννογόνου, γεγονός που είναι δυνατόν να οδηγήσει σε παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα) και εκκριτική ωτίτιδα. 

Πώς αντιμετωπίζεται η ρινίτιδα της κύησης;

Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής είναι δύσκολη, αφού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει όσο το δυνατόν να αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων. Έτσι οι συστηματικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό αποτελούν ίσως τη μοναδική ασφαλή λύση που όμως δεν είναι πάντα ιδιαίτερα αποτελεσματική.

 

Μπορεί να γίνει κάτι προληπτικά; 

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει προληπτικά από κάποια γυναίκα που σχεδιάζει να μείνει έγκυος, ώστε να μειώσει σημαντικά την ταλαιπωρία των συμπτωμάτων της ρινίτιδας, είναι να υποβληθεί σε κογχοπηξία, μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που μπορεί να μειώσει τον όγκο των κάτω ρινικών κογχών με ακριβή και στοχευμένο τρόπο και ν΄ απελευθερώσει μόνιμα την αναπνοή. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες για να δημιουργήσει βλάβες στον υποβλεννογόνιο ιστό της κόγχης, μειώνοντας τον όγκο της με ελάχιστες επιπτώσεις στους περιβάλλοντες ιστούς. 

Η κογχοπηξια με ραδιοσυχνότητες διαφέρει ριζικά από τις παραδοσιακές μεθόδους, πραγματοποιείται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, και λόγω της χρήσης χαμηλής ισχύος ενέργειας, επιτρέπει μια σχετικά γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία για την πήξη του ιστού.