Πονάει ο λαιμός μου και δεν μπορώ να καταπιώ. Έχω αμυγδαλίτιδα; Τι πρέπει να κάνω;

Που οφείλεται η αμυγδαλίτιδα;

Συνήθως οφείλεται σε μικροβιακές λοιμώξεις με κύριο παθογόνο μικρόβιο το Β αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Επίσης πολλές αμυγδαλίτιδες και κυρίως φαρυγγοαμυγδαλίτιδες οφείλονται σε ιούς όπως οι ρινοιοί, οι αδενοιοί, ο κυταρομεγαλοιός και ο ιός Epstein-Barr που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Τι συμπτώματα έχει;

Κύρια συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας είναι ο ισχυρός πονόλαιμος κατά την κατάποση, ο υψηλός συνήθως πυρετός, η καταβολή δυνάμεων, η ανορεξία και ο πόνος στην κοιλία. Συνήθως βλέπουμε εξέρυθρες και διογκωμένες τις παρίσθμιες αμυγδαλές, οι οποίες είτε καλύπτονται από λευκωπά επιχρίσματα είτε βγάζουν πυώδη έκκριμα από τις κρύπτες τους. Πολλές φορές συνυπάρχει και τραχηλική λεμφαδενίτιδα, στην οποία οφείλεται και ο πόνος στην εξωτερική πίεση του λαιμού μας με το χέρι.

Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία αμυγδαλίτιδα;

Στις ιογενείς αμυγδαλίτιδες τα αντιβιοτικά δε χρησιμεύουν σε τίποτα, η θεραπεία επιτυγχάνεται με υποστηριχτική αγωγή όπως ενυδάτωση και αναλγησία με παρακεταμόλη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Αντίθετα στις μικροβιακές αμυγδαλίτιδες είναι απαραίτητη η λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής με αντιβιοτικά τα οποία θα σας υποδείξει ο ωτορινολαρυγγολόγος σας. 

 

Γιατί είναι σημαντικό να επισκεφτώ τον ωτορινολαρυγγολόγο εάν έχω αμυγδαλίτιδα; 

H οξεία πυώδης αμυγδαλίτιδα, παρότι είναι μια πολύ συχνή πάθηση, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά μπορεί να έχει πολύ επικίνδυνες και σοβαρές επιπλοκές. Μερικές από αυτές είναι ο ρευματικός πυρετός, η ρευματική καρδιοπάθεια, η πυελονεφρίτιδα, ο περιαμυγδαλικός φλέγμων, το περιαμυγδαλικό απόστημα, η φλεγμονή των περιτονιών του τραχήλου αλλά και η σηψαιμία, επιπλοκές που έχουν να κάνουν με την επέκταση της φλεγμονής πέρα από τα όρια της αμυγδαλής και είναι απειλητικές ακόμα και για την ίδια τη ζώη του ασθενούς.