ΓΙΑΤΙ ΒΡΑΧΝΙΑΖΩ;

 

Πώς παράγεται η φωνή;

Παράγεται από τη δόνηση των φωνητικών χορδών που προκαλεί ο εκπνεόμενος αέρας. Η χροία της εξαρτάται από το μήκος και την τάση των φωνητικών χορδών και κατά την εφηβεία μεταβάλλεται, παίρνοντας τα χαρακτηριστικά του φύλου από τη δράση των ορμονών.

 

 

Γιατί βραχνίαζω;

Πολλοί είναι οι λόγοι πού μπορούν να προκαλέσουν βραχνάδα. Μερικοί από αυτούς είναι οι δυνατές φωνές, διάφορες λοιμώξεις, η λαρυγοφαρυγγική παλινδρόμηση και ο έντονος βήχας. Επίσης, ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει πολύποδες στις φωνητικές χορδές, όζους (κομβία) και διάφορους άλλους σπανιότερους καλοήθεις όγκους, αλλά και προκαρκινικές καταστάσεις ή καρκίνο. Επιπλέον, ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή του τραχήλου και του θώρακα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο λάρυγγα λόγω τραυματισμού του ίδιου ή των νεύρων που ελέγχουν τη λειτουργία του.

Οποιοσδήποτε πάντως και αν είναι ο λόγος, θα πρέπει να ελεγχθεί από τον ωτορινολαρυγγολόγο εάν  η βραχνάδα διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες.

 

 

Ποια είναι η θεραπεία της βραχνάδας της φωνής;

Αυτό εξαρτάται από την πάθηση που προκάλεσε τη βραχνάδα και μπορεί να είναι φαρμακευτική αγωγή, λογοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση; 

Η διάγνωση στο ιατρείο μας γίνεται με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας, εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού, που μας επιτρέπει την ενδοσκόπηση του λάρυγγα, με μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση δευτερολέπτων, δίνοντάς μας τελικά όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για τη διάγνωση της πάθησης που προκαλεί τη βραχνάδα.